Ντοκυμαντέρ 2012

Το Οροπέδιο της Εγκλουβής

oropedio afisa

Περίληψη

Οι ογδόντα κάτοικοι της Εγκλουβής, του ορεινότερου χωριού της Λευκάδας, καλλιεργούν στα χωράφια τους, στο οροπέδιο Βουνί στα 1000μ υψόμετρο, ένα βιολογικό προϊόν. Tην ξακουστή φακή Εγκλουβής, που θεωρείται η καλύτερη φακή στον κόσμο.

Στο οροπέδιο Βουνί υπάρχει ένας οικισμός πανάρχαιος και μοναδικός στον κόσμο, ο οικισμός των Βόλτων, ο οποίος  απαρτίζεται από πέτρινα κτίσματα με αλώνια. 

Η φακή της Εγκλουβής φυλάσσεται με άλλους σπόρους στο Διεθνές Κέντρο Αγροτικής ΄Ερευνας για τις Ξηρές Περιοχές (ICARDA) στη Συρία.  Φέρει δε τον κωδικό ονομασίας ILL 293.

Οι Εγκλουβισάνες, φορώντας την τοπική φορεσιά τους, σπέρνουν τη φακή  μετά την Πρωτοχρονιά - με τα «παγανά», και την αφήνουν να «κοιμηθεί» κάτω από το χιόνι. Την άνοιξη, τη βοτανίζουν με γνώση και επιδεξιότητα από τα ζιζάνιά της. Το καλοκαίρι όταν ωριμάσει, τη ξερριζώνουν με τα χέρια και την πάνε στο αλώνι. Κρατούν το σπόρο για την επόμενη χρονιά.

Οι γυναίκες λιγοστεύουν…Ο οικισμός των Βόλτων καταρρέει…  Το οροπέδιο πρέπει να προστατευτεί ως φύση, αρχιτεκτονική και ανθρώπινη δραστηριότητα.

Χώρα      / Ημ/νία Παραγωγής

Ελλάδα    /  2010

Διάρκεια
1 ώρα 15' λεπτά 37'' δευτερόλεπτα

Σκηνοθεσία - Παραγωγή
Eleonora Fiorou

iidff fb button2 iidff twitter button2 

 

HELLENIC UNION OF HEPTANISIANS : Copyright © 2016 . All Rights Reserved

 

                    Designed by AVALON : Audiovisual Digital Productions / e-services