Ντοκυμαντέρ 2013

Broken Border

BrokenBorderΠερίληψη
Η ταινία χωρισμένη σε επεισόδια το καθένα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ιστορίας που είναι το λαθρεμπόριοΑυτή η παράνομη δραστηριότητα περιλαμβάνει μια αρχή και ένα τέλος διανύοντας στο μέσον πολλαπλά βήματα και δρόμους. Το λαθρεμπόριο γίνεται με ζώα και αυτοκίνητα και η επεισοδιακή δομή της ταινίας αναφέρεται σε κάθε σταθμό που γίνεται μια παύση για να φτάσουμε σε αυτό το μέρος. Ένα ποίημα πριν από κάθε επεισόδιο λειτουργεί ως προοίμιο. Η ταινία ξεκινά με μια καταστροφική σκηνή που ξεχνιέται στην συνέχεια μέχρι την τελευταία  όπου και πάλι βλέπουμε τις ίδιες καταστροφικές εικόνες που προκαλούν το κοινό να γυρίσει πίσω στην αρχή της ταινίας για να ανακαλύψει το νόημα τουςΤο ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία του πώς γίνεται η παράδοση του πετρελαίου πέρα από τα σύνορα και στο τέλος πηγαίνει στο πρώτο στάδιο, δηλαδή τον τόπο αναχώρησης
Τόπος      / Ετος Παραγωγής : Ιράν    /  2012
Διάρκεια : 18' λεπτά 50'' δευτερόλεπτα
Σκηνοθεσία - Παραγωγή : Keywan Karimi

Comadre's Day

ComadresDayΠερίληψη

Μία φορά το χρόνοτην Πέμπτη πριν από την έναρξη του Καρναβαλιούείναι η μέρα αφιερωμένη στις γυναίκεςΜαζεύονται για έναν λόγο, για να απελευθερώσουν την θέληση τους, τα ένστικτα και τα ιδανικά τους να τα αφήσουν να εκρεύσουν, προκειμένου να γίνουν οι Comadres ενός νέου κύκλου ζωής.

Τόπος      / Ετος Παραγωγής
Αργεντινή    /  2013
Διάρκεια
24' λεπτά 19'' δευτερόλεπτα
Σκηνοθεσία            - Παραγωγή
Wanda López Trelles - Itín Producciones

Βραβείο 2013

Dragan Wende WestBerlin

DraganWendeΠερίληψη

Ένας θυρωρός Bordello στο Δυτικό Βερολίνο θέλει το Τείχος και το παρελθόν του πίσω. Ο Γιουγκοσλάβος μετανάστης Dragan Wende ήταν ο βασιλιάς των δρόμων του Δυτικού Βερολίνου την δεκαετία του 70. Μαζί με τους φίλους του περιπλανόμενος στανυχτερινά κέντρα και στις δύο πλευρές του Τείχους είχε γεμάτες τις τσέπες με Δυτικά χρήματαΟταν όμως έπεσε το Τείχος όλα άλλαξανΟ Dragan δεν έχει πατήσει το πόδι του στο Ανατολικό Βερολίνο τα τελευταία 20 χρόνια και δεν έχει και καμία πρόθεση να το κάνειΈνας μικρόκοσμος αδυνάτων και οι στρατηγικές επιβίωσής τους ξεδιπλώνονται σαν μία τραγικοκωμοδία σε μία ακόμη και σήμερα διαιρεμένη πόλη. Ένα τρελό κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας εξιστορούμενη από την κουζίνα ενός εκκεντρικού και ξοφλημένου θυρωρού μπουρδέλουΕνα κινούμενο κομμάτι οικογενειακής ιστορίας, εξιστορούμενο στην ιστορική διάσταση του Ψυχρού ΠολέμουΕνα αγαπημένο πορτρέτο γεμάτο (μαύρο) χιούμορ, με εκπληκτικά στοιχεία απο αρχείομουσικήκίνηση, εκπαίδευτικού και διασκεδαστικού περιεχομένου.

Τόπος                / Ετος Παραγωγής
Γερμανία-Σερβία   /  2013
Διάρκεια
1 ώρα , 24' λεπτά , 16'' δευτερόλεπτα
Σκηνοθεσία  - Παραγωγή
Lena Muller, Dragan Von Petrovic

Grieving New Moon

GrievingNewMoonΠερίληψη

Hiram Pereira de Limaδημοσιογράφος, ηθοποιός, ποιητής και κομμουνιστής ακτιβιστήςσκοτώθηκε από τη δικτατορία στη ΒραζιλίαΤα κορίτσια συναντιώνται για να μιλήσουν για τον πατέρα τους μέσα από τη μουσικήενοποιητικό στοιχείο της ρουτίνας της οικογένειας. Τραγουδούν το τραγούδι, που σύνθεσε ο πατέρας τους στη φυλακή καθώς και τραγούδια της μητέρας.

Τόπος        / Ετος Παραγωγής
Βραζιλία     /  2013
Διάρκεια
29' λεπτά 35'' δευτερόλεπτα
Σκηνοθεσία - Παραγωγή
Leila Jinkings

Βραβείο 2013

Oh How I long

OhHowIlongΠερίληψη

Το ντοκιμαντέρ απεικονίζει την παρακμή της Al-Quds μέσα από τη ζωή των 67 ετών του Ibrahim ShabanaΓεννήθηκε στην όμορφη Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ σε μια οικογένεια που κάποτε ήταν η πιο σεβαστή διανομέας βιβλίων στην ΠαλαιστίνηΟ Ibrahim ζει σήμερα σε ένα στενό στρατόπεδο προσφύγων στα περίχωρα της πόλης. Το μόνο του εισόδημα είναι από την πώληση της Al-Quds εφημερίδας καθημερινά στο Bab Al'amood την περίφημη Πύλη της Δαμασκού στην είσοδο της Παλιάς Πόλης. Αλλά στην πύλη όπου η πραγματικότητα και η φαντασία τέμνονταιη πίστη του Ιμπραήμ στην συγγένειά του με τον πρόσφατα διάσημο Αιγύπτιο τραγουδιστή Abdel Halim Hafezμε τον οποίο μοιράζεται το επίθετο και την ομοιότητα στην εμφάνισηδιαθέτει μια παράδοξη δύναμη σωτηρίας.

Τόπος      / Ετος Παραγωγής
Παλαιστίνη   /  2013
Διάρκεια 
39' λεπτά 12'' δευτερόλεπτα
Σκηνοθεσία - Παραγωγή
Riyad Deis

Open Village Council

OpenVillageCouncilΠερίληψη

Το Ανοικτό Συμβούλιο (Open Village Council) είναι μία από τις λίγες μορφές άμεσης δημοκρατίας που παραμένουν στον κόσμοΣτην Ισπανία, είναι ένα δικαίωμα που έχουν τα χωριά που έχουν λιγότερο από εκατό κάτοικουςσε αναγνώριση της παράδοσης που υπήρχε να συγκεντρώνονται οι κάτοικοι των χωριών σε συμβολικά μέρη όπως πλατείες κλπ

Τόπος      / Ετος Παραγωγής 
Ισπανία    /  2012
Διάρκεια 
5' λεπτά 53'' δευτερόλεπτα
Σκηνοθεσία - Παραγωγή
Carmen Comadrán

Spitfire : Back To Zero

SpitfireΠερίληψη

SPITFIRE : H συγκλονιστική ιστορία ενός από τα καλύτερα ελληνικά χέβι μέταλ συγκροτήματα. Eνα γκρουπ που είχε όλα τα φόντα να μεγαλουργήσει, αλλά και την τραγική ατυχία ο αρχικός τραγουδιστής του, Ντίνος Κωστάκης, να τραυματιστεί σοβαρά και να απομακρυνθεί οριστικά από το τραγούδι. Αυτή η εξαιρετική φωνή, μέσα σε μια νύχτα, πέρασε στην (μουσική) ιστορία πριν καν ζήσει το διαφαινόμενο λαμπρό της μέλλον. Παρ' όλα αυτά, οι Spitfire βρήκαν τη δύναμη να συνεχίσουν. Για πρώτη φορά, ακούγονται ακυκλοφόρητα κομμάτια τους με τη μυθική σύνθεση του δίσκου «First Attack». Οι Γιάννης Κουτουβός (μάνατζερ) και Ηλίας Λογγινίδης (ιδρυτής, κιθαρίστας και συνθέτης) ταξιδεύουν στο παρελθόν. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει μία συνάντηση ανθρώπων που δεν είχαν βρεθεί για πάνω από 15 χρόνια. Μνήμες, διαφωνίες, συγκρούσεις. Για την τέχνη; Για την δόξα; Για τα χρήματα; Την απάντηση δίνει η φωνή που σώπασε, ο Ντίνος Κωστάκης. Γιατί η ζωή πάντα ξεπερνάει την τέχνη.

Τόπος        / Ετος Παραγωγής
Ελλάδα   /  2012
Διάρκεια
1 ώρα , 30' λεπτά 
Σκηνοθεσία  - Παραγωγή
Vangelis Rigas

Βραβείο 2013

The last case

TheLastCaseΠερίληψη

Η τελευταία φορά που ο Jose Lluya είδε τον πατέρα και τους θείους του ήταν μια σκοτεινή νύχτα το 1987όταν κουκουλοφόροι άνδρες εισέβαλαν στο σπίτι του στην εξοχή του ΠερούΤα επόμενα 20 χρόνια μοναδικός σκοπός του ήταν να τους βρείΟ πατέρας και οι θείοι του Jose Lluya ήταν μερικά απο τα πολλά θύματα του αιματωβαμένου εμφυλίου πολέμου που οδήγησε η τρομοκραική οργάνωση 'Φωτεινό Μονοπάτι' το Περού την περίοδο του 1980 - 2000.

Τόπος      / Ετος Παραγωγής 
Περού    /  2013
Διάρκεια 
15' λεπτά 
Σκηνοθεσία         - Παραγωγή
Fernando Torres    -  Dimitris Kozmas

The Violinist of Auschwitz

TheViolinistofAuschwitzΠερίληψη

Ενας Σεφαρδίτης Εβραίοςγεννημένος στην Θεσσαλονίκηαφηγείται την οδυνηρή εμπειρία του που είχε φυλακιστεί για δύο χρόνια στο ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτςκαι πώς η ζωή του σώθηκε χάρη στο βιολί που έπαιζε.

Τόπος      / Ετος Παραγωγής 
Ισπανία    /  2012
Διάρκεια 
13' λεπτά 3'' δευτερόλεπτα
Σκηνοθεσία  - Παραγωγή
Carlos Hernando

Ηλιόσποροι

SunflowerSeedsΠερίληψη

Μια ομάδα παιδιών που επιβιώνουν στους δρόμους της ΑθήναςΜεταξύ αυτών o Sayid, ένα δωδεκάχρονο αγόριπου εργάζεται όλη μέρα για να πουλάει ηλιόσπορους σε πάρκα της πόληςΗ ύπαρξή του συνορεύει με την απόλυτη φτώχεια, όπως ο ίδιος περιφέρεται για αναζήτηση τροφίμων σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Η καθημερινότητά του στην χαοτική πρωτεύουσα της Ελλάδας δεν είναι παρά ένας αγώνας για την επιβίωσηΤαυτόχροναόμωςκαταφέρνει να βρει και να απολαύσει την ελευθερία στους δρόμους της πόληςΟ Sayid με τους φίλους του, που είναι όλοι μετανάστες από το Αφγανιστάν ξεφεύγουν από την απελπισία με την προσκόλλησή τους στις ελπίδες τουςΠαίζει αθώα παιδικά παιχνίδια και κάνει όνειρα για ένα καλύτερο μέλλονΘέλει να φύγει για τη Βόρεια Ευρώπηνα πάει στο σχολείο και να έχει μια αξιοπρεπή δουλειά όταν μεγαλώσειΑλλά πόσο γρήγορα μεγαλώνει ένα παιδί Ο Sayid είναι παγιδευμένος στην Ελλάδαμια χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, την αυξανόμενη ανεργία, την καλπάζουσα ξενοφοβία και την ρατσιστική βίαΟ Sayid δηλώνει σαφώς, 'Έίμαι εδώ δύο περίπου χρόνια και αισθάνομαι οτι έχουν περάσει είκοσι'.

Τόπος      / Ετος Παραγωγής
Ελλάδα    /  2013
Διάρκεια : 31' λεπτά 51'' δευτερόλεπτα
Σκηνοθεσία - Παραγωγή
Antonis Tolakis

Βραβείο 2013

Πίσω απο το βουνό

BehindTheMountainΠερίληψη

Η ταινία έχει ως αντικείμενο μελέτης την περιοχή του Ζαγορίου στην Ηπειρο, η οποία έχει οικολογικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά ιδιαίτερης σημασίας. Αρχικά επισημαίνονται τα προβλήματα της καθημερινής ζωής και οι παράγοντες που αποτελούν εμπόδια για την ανάπτυξη, ενώ στη συνέχεια τονίζονται οι ευκαιρίες και τα στοιχεια εκείνα που μπορούν να οδηγήσουν σε μία πιο βιώσιμη προοπτική για την ευημερία και την αναγέννηση του Ζαγορίου

Τόπος      / Ετος Παραγωγής : Ελλάδα    /  2012
Διάρκεια : 19' λεπτά 57'' δευτερόλεπτα
Σκηνοθεσία            - Παραγωγή
Avrilios Karakostas   - Alexandros Karapetsis

iidff fb button2 iidff twitter button2 

 

HELLENIC UNION OF HEPTANISIANS : Copyright © 2016 . All Rights Reserved

 

                    Designed by AVALON : Audiovisual Digital Productions / e-services